Wyjście klasy 6a na zajęcia doświadczalne przeprowadzone przez Panią dr inż. Emilię Bernaś

Wyjście klasy 6a na zajęcia doświadczalne przeprowadzone przez Panią dr inż. Emilię Bernaś w Katedrze Przetwórstwa Owoców, Warzy i Grzybów Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie

W dniu 7 marca br. klasa 6a pod opieką p. Moniki Satoła brała udział w niecodziennych warsztatach związanych z przetwórstwem owoców i warzyw.

Relacja:

Zajęcia przeprowadziła dla Nas Pani dr inż.. Emilia Bernaś. W bardzo ciekawy, prosty i interesujący sposób wyjaśniła Nam jaka jest różnica między sokiem a nektarem. Wyczuliła Nas na co zwracać uwagę podczas dokonywania zakupów napojów w sklepach.

Bardzo często podkreślała, iż ważne jest to o czym tak często zapominamy: CZYTANIE ETYKIET i ŚLEDZENIE SKŁADÓW produktów, które kupujemy!

Podczas pierwszej części zajęć wykrywaliśmy obecność antocyjanów w napojach, określaliśmy czy do ich produkcji użyte zostały antocyjany naturalne, czy też sztuczne.

Następnie mogliśmy spróbować zagęstników soków takich owoców i warzyw jak m.in.: cytryna, papaja, czarna porzeczka, grejpfrut, pomidor. A przy użyciu odrobiny matematyki wykonaliśmy własne soki!

Na sam koniec nastąpił moment degustacji! Mogliśmy spróbować przepysznych liofilizowanych owoców! Nawet nie wyobrażacie sobie jak bardzo kwaśna jest liofilizowana truskawka!

Każdy z Nas otrzymał do domu „pakiecik” liofilizowanych owoców!

 

Bardzo dziękujemy Pani dr inż. Emilii Bernaś za to, ze zechciała pokazać Nam tajniki pracy laboratoryjnej z wykorzystaniem produktów spożywczych jakie są w naszej codziennej diecie!!!

 

Opiekun grupy projektowej: mgr Monika Satoła